Från bloggen

Gör ditt intranät lätt att komma åt – för alla anställda

I många organisationer och företag har man i praktiken faktiskt uteslutit en stor del av alla anställda från intranätet eftersom de i sitt dagliga arbete inte har datorer eller åtkomst till intranätet. Jag har mött vårdpersonal, gruvarbetare eller folk ”på golvet” som måste aktivt söka upp en kioskdator (gissa om det är den snabbaste datorn som är ”allmän dator”), starta upp, logga in (har nog redan hunnit somna nu…) för att kolla om det har hänt något. Det inträffar inte. Men att sitta hemma i soffan och surfa in på intranätet för att kolla in vad som händer, titta på utbildningar eller kolla upp förmåner (samtidigt som man ”facebookar” eller kollar in resor till Thailand) är något som de flesta som jag frågat gärna gör. Tyvärr har inte deras organisationer brytt sig om att stödja sådan användning och på det sättet blir den delen av de anställda avskärmade från information, hindras att vara effektiva och från att vara en del av företagskulturen.

Vi kommer åt internet överallt idag – på arbetet, i hemmen och via mobila prylar. Sverige ligger faktiskt i topp i världen både när det gäller internetåtkomst i hemmen och via mobiler. Framgångsrika tjänster på nätet har tidigt förstått att lätt och enkelt åtkomst är en nyckel för framgång. Därför har man sett till att inloggning är så smidig (och sällan) som möjligt. Dina användare börjar faktiskt också förvänta sig att även intranätet är lika enkelt tillgängligt hemifrån och mobilt. En förväntan som ligger ganska långt ifrån frustrerade intranät-användare som behöver logga in flera gånger, eller använda speciella dosor eller uppkopplingar för att komma åt intranätet (det vill säga om de överhuvudtaget har åtkomst).

Om intranätet är svårt att komma åt, då används det helt enkelt inte så frekvent. Så, gör ditt intranät lätt att komma åt genom att:

  • Se till att dina användare blir inloggade automatiskt i intranätet när man är på det interna nätet (så kallad Single-Sign-On).
  • Se till att intranätet går att komma åt via internet (via en inloggning)
  • Fundera på den mobila åtkomsten och om det hjälper dina användare att göra funktioner tillgängliga via appar till mobilerna

I den digitala arbetskulturen är det viktigt att alla har tillgång till intranätet – även de som i sitt jobb till vardags inte har en dator. Åtkomst hemifrån (och åtkomst via mobiler) gör att alla kan bli del av, och ta del av informationsflödet och företagskulturen.

Speak Your Mind

*